Hyviä nukkumistapoja eli unihygieniaa voi opettaa jo neljän kuukauden ikäiselle vauvalle. Oma toimintasi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten lapsesi nukkuu. Pikkulasten vanhempien ei kuulu olla jatkuvasti väsyneitä.
Univaje vaikuttaa tunnesäätelyymme heikentävästi, eli pinna palaa väsyneenä helpommin. Tästä saavat osansa niin lapset kuin puolisokin. Univajeisena myös sairastumme helpommin, eivätkä aivotkaan toimi hyvin. Kannattaa siis tehdä kaikki voitava, jotta perheenne saisi nukkua rauhassa ja riittävästi. Pikkulasten vanhemmat voivat nukkua hyvin, mutta nukkumisen opetteluun täytyy uhrata hetki aikaa.
Jos sinulla on ollut nukkumisongelmia ennen lasten saamista, ole erityisen tarkkana. Seuraa unesi laatua ja opeta lapsesi hyville unitavoille. Uniongelmat kroonistuvat helposti. Vaikka lapsi oppisikin nukkumaan hyvin, vanhemmalle voi jäädä heräily päälle, erityisesti, jos on siihen taipumusta.
Otolliset olosuhteet
Sänky on tarkoitettu vain nukkumiseen. Jos sängyssä leikitään ja touhutaan pitkin päivää, lapsen voi olla vaikea yhdistää paikkaa nukkumiseen. Älä anna lapsen leikkiä tai oleilla sängyssä, rauhoita paikka vain nukkumiseen.
Rauhallinen, viileä ja pimeä huone on paras nukkumapaikka. Lapset heräilevät liian aikaisin erityisesti keväällä, kun valoa on enemmän. Ota käyttöön vaikka jätesäkit ja maalarinteippi, ellei pimennysverho ikkunassa riitä. Pienikin valonsäie voi herättää lapsen. Huomioi myös oven alta tuleva valo.
Jos nukutte perhepedissä, mutta ette nuku hyvin, kokeilkaa lapsen siirtämistä omaan sänkyyn ja mahdollisuuksien mukaan omaan huoneeseen. Monet lapset nukkuvat paremmin itsekseen. Pinnasängyssä on puolensa -sieltä napero ei pääse pois omin avuin, vaan hän tyytyy helpommin jatkamaan unia.
Riittävästi hellyyttä päivällä
Jos lapsi ei saa riittävästi huomiota ja hellyyttä päivällä, hän hakee sitä yöllä. Myös turvaton olo voi estää nukahtamisen. Lapset pitävät siitä, että he tietävät, mitä seuraavaksi tapahtuu. Siksi säännöllinen päivärytmi helpottaa nukahtamista iltaisin.
Iltasadun lukeminen yhdessä, iltapesut, kylpy tai omat, tutut iltarituaalinne johdattavat omaan sänkyyn ja nukkumaan. Sama juttu joka ilta, samaan aikaan, ystävällisesti ja jämäkästi. Lapselle voi myös kertoa tulevasta päivästä, mikä lisää turvallisuuden tunnetta.
Opeta nukahtamaan itse
Monien uniongelmien takana on vain monenlaisilla kommervenkeillä nukahtava lapsi. Parempi siis opettaa hänet nukahtamaan itse jo vauvana. Vanhempaa lasta ei ole syytä paijailla uneen asti, eikä vauvan antaa nukahtaa rinnalle -temppujen tarpeellisella määrällä on taipumus vain kasvaa.
Kun lapsi yöllä ääntelee, älä ryntää heti paikalle, vaan odottele 5 min. Vauva tai lapsi voi jopa itkeä unissaan, ja nukahtaa saman tien. Jos totutat hänet siihen, että avustat hänet uneen joka kerta, saat tehdä sitä jopa kouluikään asti.
Lapsen herätessä yöllä pidä matalaa profiilia. Älä sytytä valoja tai puhu kovaan ääneen, äläkä missään nimessä ala leikkimään lapsen kanssa. Kerro hänelle jämäkästi, että nyt on yö ja nyt nukutaan.
Uni on vanhemman vastuulla
Sinä ja puolisosi tarvitsette ne muutamat tunnit omaa aikaa lasten mentyä nukkumaan. Et ole ollenkaan itsekäsi laittaessasi lapset jämptisti sänkyyn. Se, että he nukkuvat riittävästi, on meidän vanhempien vastuulla. Useimmat lapset eivät oma-aloitteisesti halua nukkumaan, vaan aikuisen täytyy kertoa, milloin on nukkumaanmenoaika.
Jos tilanne on jo huono, kannattaa unikoulu aloittaa ennen kuin romahdat väsymyksestä. Useimmiten unikouluun ei ryhdytä tai se jätetään kesken, koska ei jakseta. Tilanne on päässyt jo liian pitkälle. Kun opetat lapsen hyville nukkumistavoille jo vauvana, et luultavasti tarvitse radikaaleja unikouluja myöhemmin. Hyviä ohjeita tarjoaa myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto.