Tutkimusten mukaan parisuhdetyytyväisyys romahtaa ensimmäisen lapsen jälkeen. Tilanne onneksi palautuu ennalleen -noin seitsemässä vuodessa. Miten voisin välttää tilastoihin päätymisen?

Jakakaa ajatuksia ja tuntemuksia -se lähentää

Vanhemmuuteen sopeutuminen on iso psyykkinen prosessi, monille shokki. Vauva sitoo tiukemmin kuin on koskaan uskaltanut aavistaa. Vanhemmuuden negatiivisista puolista puhutaan edelleen liian vähän. Mielikuvamme ja odotuksemme perhe-elämästä voivat törmätä realismiin hyvin kipeästi. Silloin parisuhde joutuu koville. En minä tällaista tilannut!

Olet uudessa roolissa vanhempana. Näet kumppanisi aivan uudessa valossa, vanhempana. Miltä se tuntuu? Nyt on hyvä hetki keskustella molempien omasta lapsuudesta ja siitä, miten se vaikuttaa ajatuksiinne ja odotuksiinne nyt. Miten vanhempanne kohtelivat toisiaan? Millaisia vanhempia he olivat? Miltä asia näytti lapsen näkökulmasta? Keskustelut auttavat ymmärtämään omaa ja kumppanin käytöstä.

Hellitä kontrollista

Annatko kumppanin kasvaa vanhemmuuteen omalla tavallaan, vai ohjailetko häntä? Joskus toinen, yleensä nainen, päättää ja määrää lasten asioista ja kasvatuksesta. Kun miehelle jää äidin pikku apulaisen rooli, myös parisuhteen tasapaino järkkyy.

Kannustan aina isiä ottamaan paikkansa perheessä. Isät tietävät ja osaavat yhtä hyvin kuin äiditkin. Oikeasti tasa-arvoinen vanhemmuus, eikä vain kotitöiden ajallinen tasajako, on yksi avain hyvinvoivaan parisuhteeseen. Kun nainen hellittää kontrollista, myös metatyö jakaantuu tasaisemmin. Yksin ei tarvitse huolehtia kaikesta.

Päätä hoitaa parisuhdetta

Hoitamaton parisuhde ei kestä, koska ulkopuoliset paineet ovat niin suuret. Moni laittaa silti parisuhteen tietoisestikin hyllylle pikkulapsiajaksi. Se on huono päätös, jonka seurausten ei ehkä ajatella sattuvan omalle kohdalle.

Päivittäiset pienet asiat ovat tärkeitä, ja niihin liittyy tietoinen päätös vaalia parisuhdetta. Tartutko kädestä, kysytkö mitä kuuluu, annatko halauksen, kuunteletko, kannustatko, sanotko ystävällisen sanan? Nämä kaikki ovat päätöksiä. Meillä on kymmeniä tilaisuuksia päivässä hoitaa parisuhdettamme.

Lapset voittavat

Jos vanhemmat ja parisuhde voivat hyvin, on lapsikin yleensä turvallisissa oloissa. Vanhempien luja parisuhde on kuin turvallinen pesä lapselle. Lapsi vaistoaa herkästi kodin tunnelman, ja kärsii huonosta parisuhteesta.

Pienet lapset usein pelkäävät eniten juuri vanhempien eroa. Jos he tuntevat vanhempien etääntyvän toisistaan, he saattavat vetää huomion itseensä -keinolla millä hyvänsä. Parisuhteeseen panostamalla satsaat myös lapsiisi ja heidän hyvinvointiinsa.