Hyvät kommunikaatiotaidot ovat tasapainoisen parisuhteen edellytys. Jokaisessa parisuhdekriisissä kommunikaatiotaitojen parantamisesta voi olla hyötyä. Tämä siksi, että ristiriitatilanteet ovat väistämättömiä, ja hyvin vaikeitakin keskustelunaiheita tulee matkan varrella eteen. Jos kumppaniin on hyvä keskusteluyhteys, voidaan päästä molempia tyydyttävään lopputulokseen.

Aloitus on tärkeintä

Jos aloitat hyökkäyksellä, et voi odottaa kovin rakentavaa lopputulosta, eikö? Yllättävän moni keskustelu silti avataan suoralla hyökkäyksellä: ”Etkö sä edes joskus voisi….” ”Sä olet niin itsekäs kun taas teit….”. Kokeile vaihteeksi puhua omista tunteistasi ja ajatuksistasi. Kerro myös tosiasioista, joita olet havainnut. Kerro, mitä kaipaat ja tarvitset. Tällaiseen viestiin on helpompi vastata rakentavasti.

Puhu ennen kuin kiehut

Syyttely ja haukkuminen ovat pahinta myrkkyä parisuhteellesi. Myös vihamieliset ja halveksivat eleet, kuten silmien pyörittely, tuhahtelu tai ivallinen naureskelu sekä äänensävy viestivät erittäin vahvasti. Ne saavat toisen heti taistele-tai-pakene -asemiin. Tutkimuksista tiedetäänkin, että halveksunta on vahvin avioeron ennustaja.

Parasta siis puhua asioista ennen kuin ne paisuvat kovin suuriksi. Hyvää keskusteluyhteyttä pidetään yllä päivittäin kysymällä vaikka, mitä toiselle kuuluu, mitä hän toivoo, tai mitä pelkää. Voisitko antaa puolisollesi 15 minuuttia aikaa joka päivä, jolloin vain kuuntelet häntä aktiivisesti? Sillä on valtavan iso positiivinen vaikutus.

Rauhoittumisen taito

Joskus huonoa käytöstä selitellään temperamentilla tai luonteella. ”Olen aina ollut tulistuvaa tyyppiä, ja kaikki sen tietävät.” Oma käytös on aina valinta. Älä selitä omaa tai kumppanisi huutamista tai räyhäämistä tällä tekosyyllä. Törppö käytös on törppöä käytöstä.

Kun huomaat keskustelun kääntyvän riidaksi, voit tehdä korjausliikkeen. ”Anteeksi, taisin ymmärtää sinut ihan väärin.” ”Nyt taisin sanoa ikävästi.” ”Taidan olla väärässä.” Jos tunteet kuumenevat liikaa, on parempi pitää tauko, kuin jatkaa riidellen. Kiihtyneenä emme pysty kuuntelemaan toista, emmekä etsimään ratkaisua. Rauhoittumisen taitoa voi opetella.

Ole valmis kompromissiin

Jos lähdet keskusteluun ajatuksenasi, että saat tahtosi läpi, tilanne päättyy riitaan hyvin todennäköisesti. Jos sen sijaan lähdet hakemaan kompromissia, ja tiedostat, että joudut joustamaan jossain kohdissa, olet jo lähempänä riidatonta ratkaisua. Voit myös pohtia, mitkä seikat ovat sinulle ne tärkeimmät, ja miksi. Voit miettiä, mistä olet valmis joustamaan, jos se on toiselle tärkeää.

Lapsuudenkodin mallit

Miten sinun vanhempasi kohtasivat erimielisyyksissä? Huudettiinko teillä tai pidettiin mykkäkoulua? Välttelikö toinen vanhempi keskustelua, koska pelkäsi toisen reaktiota? Löydät todennäköisesti jotain samoja kommunikaatiotyylejä omasta parisuhteestasi, koska opimme niitä lapsuudenkodissamme.

Vastaavasti omat lapsemme oppivat meiltä, miten riidellään ja sovitaan. Mitä teidän lapsenne oppivat? Mitä haluaisit heidän oppivan?

Ikuisuusriidat

Monet parisuhteen ristiriidoista eivät ratkea koskaan. Tämän hyväksyminen auttaa ja helpottaa. Sekin auttaa, että ikuisuusaiheista aika ajoin keskustellaan, vaikka toisesta ei aamuvirkkua, sporttista tai maalaiseläjää tulisi millään. Ajoittain ikuisuusaiheet vaivaavat enemmän, toisessa elämänvaiheessa eivät niinkään.

Lisää eväitä ristiriitojen ratkaisuun ja läheisyyden parantamiseen löydät Väestöliiton Tunnekeskeiseltä parisuhdekurssilta -ilmaiseksi netissä.