Auttaako raivoaminen pääsemään vihan tunteesta eroon? Nykytietämyksen mukaan ei. Ohjaavatko tunteet kompassin lailla oikeaan? Tunteet auttavat meitä toimimaan, mutta järkevään toimintaan ne eivät aina vie. Lue lisää, miten voit hallita tunteita, eikä antaa niiden hallita sinua.

Hallitsemattomat tunnereaktiot johtavat usein ongelmiin ihmissuhteissa. Tulee tehtyä ja sanottua asioita, jotka kaduttavat. Ihmissuhteet rikkoontunvat tai katkeavat lopullisesti. Onneksi omia tunteitaan voi opetella säätelemään.

Tunteita ei tarvitse tukahduttaa tai joutua niiden vietäväksi. Tunteita voi säädellä, jolloin toivut tunnemyrskyistä nopeammin ja opit ilmaisemaan tunteesi sopivalla voimakkuudella. Opit myös, miltä sinusta tuntuu, ja miten ilmaista tunteita rakentavasti.

Opimme jo lapsuudenkodissamme suhtautumisen tunteisiin ja niiden ilmaisemiseen. Ehkä teillä huudettiin ja raivottiin? Ehkä puhuttiin vain asioista, ei koskaan tunteista? Sallittiinko teillä kaikenlaiset tunteet, vai vain joitakin? Siirrymme aikuisuuteen lapsuudenkodin mallit sisäistäneenä. Malli voi olla toimimaton tai jopa vahingollinen. Onneksi sitä voi muuttaa.

Opi tunnistamaan tunteesi

Tunteiden säätelyssä auttaa alkuun se, että tunnistamme, miltä meistä oikein tuntuu. Monille jo tunteiden nimeäminen on vaikeaa: olenko yksinäinen, peloissani, surullinen, innoissani vai iloinen? Vihakin voi olla pohjimmiltaan hylätyksi tulemisen pelkoa.

Voit opetella kuvailemaan tunteitasi selkeästi ja tarkasti. Näin on helpompi ymmärtää, mistä tunne syntyi: olin väsynyt ja anopin kommentti lapsestani osui kipeään paikkaan. Omasta tunteesta tulee perusteltu ja ymmärrettävä. Sisäisen puheen avulla voi rentoutua ja lohduttautua: olen riittävän hyvä äiti.

Usein sekoitamme tunteet ja tosiasiat. Jos minua pelottaa, se ei automaattisesti tarkoita, että tilanne olisi vaarallinen. Tunne on aivojen tulkinta tapahtuneesta, joten kaiva faktat esiin: jos tunnen epävarmuutta, tarkoittaako se todella, että olen epäpätevä?

Tunne tulee, mutta toiminta on valinta

Tunteita ei voi estää tai kahlita. Sen sijaan voimme päättää, miten toimimme. Joskus matka tunteesta toimintaan on niin lyhyt, ettemme edes tajua, että käytös on valinta. Tällä tietoisen läsnäolon harjoituksella voit pidentää sytytyslankaasi. Saat muutaman hetken lisää aikaa miettiä, ennen kuin toimit pelkästään tunteesi pohjalta.

Kun pystyt säätelemään tunteitasi, ehdit myös punnita paremmin tekojesi seurauksia. Voit välttää vahingolliset vaihtoehdot ja toimia rakentavammin. Ehkä ihmissuhteen säilyttäminen on tärkeämpää kuin riidan voittaminen?

Muuta tunnetilaasi

Tunteen kieltäminen ei auta pääsemään siitä eroon. Sen sijaan voit muuttaa tunteen voimakkuutta. Ennakoimalla räjähdysalttiita tilanteita voi tehdä paljon. Usein tungemme kalenterin täyteen miettimättä, miten psyykkisesti jaksamme: hankalan ihmisen tapaaminen rasittavan työpäivän jälkeen voi ajan puolesta onnistua, mutta on psyykkisesti liian raskasta.

Tunnetilaa voi myös muuttaa. Ärtymyksen takaa voi löytyä hylätyksi tulemisen pelkoa tai vaikka arvottomuuden tunnetta. Kun tarkastelet, mitä pinnan alta löytyy, voit lisätä itsetuntemustasi roimasti. Voit myös saada vastapuolelta aitoa empatiaa.

Suosittelen lämpimästi lukemaan lisää tunnetaidoista Suomen Mielenterveysseuran sivuilta. Paljon harjoituksia tunteiden säätelyyn löydät Oiva Mieli -sivustolta.