Mindfulness tunnetaan parhaiten sen stressiä vähentävästä vaikutuksesta. Elämä ilman stressiä ja ahdistusta ei ole mahdollista. Miten voisin hallita stressiä? Miten voisin vähentää ahdistusoireita? Mindfulness -harjoituksia voi tehdä helposti melkein missä vain. Ne ovat tutkitusti tehokkaita.

Mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa on tutkittu paljon. Mindfulnessin avulla voi vähentää muun muassa masennusta, ahdistusta, stressiä ja riippuvuuksia. Mindfullness sopii kaiken ikäisille pikkulapsista ikäihmisiin. Arkeen sopivia harjoituksia löytyy esimerkiksi sivustolta Oivamieli.fi. Harjoituksia voi tehdä kotona, kävellessä, kesken työpäivän -melkein missä vaan. Mitä tietoinen läsnäolo sitten tarkoittaa?

Havainnoi, mutta älä arvostele

Mindfulnessissa keskityt siihen, miten asiat ovat. Et hyvään, pahaan tai siihen, miten asioiden pitäisi olla. ’Miten asioiden tulisi olla’ -ajattelua seuraavat helposti tunnekuohu ja ärtymys. Olemme hyvin tottuneita arvottamaan itseämme ja ympäristöämme: hyvä, huono, näin, ei noin. Jos ajattelet arvottamatta, et todennäköisesti joudu yhtä voimakkaan tunnekuohun valtaan. Pystyt toimimaan rakentavammin ja pääset varmemmin tavoitteisiisi. Entä mitä muuta voin tehdä?

Erota tunteet tosiasioista

Ajatuksemme ja tunteemme eivät useinkaan ole tosiasioita. Vaikka tilanne tuntuu pelottavalta tai ahdistavalta, se ei välttämättä ole vaarallinen. Vaikka minusta tuntuu, että tuo ihminen ei pidä minusta, se ei välttämättä ole totta. Siksi tunteiden pohjalta ei kannata suinpäin toimia. Erityisesti erilaiset katastrofiajatukset voivat olla hyvin ahdistavia, mutta usein todellista uhkaa ei ole. On vain tunne ja joukko ajatuksia. Miten päästää irti haitallisista ajatuksista ja tunteista?

Tunteita voi säädellä, ajatuksiin voi vaikuttaa

Stressi saa meidät tunteiden valtaan. Kun olemme sairaana, väsyneitä, nälkäisiä tai rasittuneita, ongelmat näyttävät suuremmilta, koska tunteet ja pitäisi -ajatukset ottavat vallan. On vaikeaa olla objektiivinen ja tasapuolinen. Tulee kiukustuttua lapsille ja huudettua puolisolle. Ongelmat vain pahenevat.

Emme voi estää tunteita, mutta voimme säädellä niiden voimaa. Mindfulness -ajattelu neuvoo olemaan takertumatta haitallisiin ajatuksiin ja tunteisiin. Anna niiden mennä ohi kuin pilvet taivaalla. Tuo tilalle jokin rakentava, lohduttava tai toivoa antava ajatus, joka auttaa sinua selviämään tilanteesta. Tätä voit harjoitella Oivamieli.fi -sivulla olevilla harjoituksilla. Jo 5 min päivässä auttaa!