Työssäni neuvolapsykologina olen nähnyt paljon vauvaperheitä, jotka ovat ongelmissa ja uupuneita. He ovat ymmällään, koska lasten saaminen on luonnollista ja vauva-ajan pitäisi olla ihanaa. Monesti kuulen samoista kompastuskivistä. Siksi ajattelin jakaa ne sinulle tässä kirjoituksessa.

1. Talon rakentaminen – tehkää se toiste

Vauvan tulo perheeseen on yksi ihmiselämän isoimpia mullistuksia. Monelle se on kriisin paikka. Varsinkin ensimmäisen lapsen saaminen mullistaa identiteettisi, parisuhteesi ja aktivoi monenlaiset lapsuudenmuistot. Tarvitset aikaa pohtimiseen ja sopeutumiseen sekä erilaisiin keskusteluihin puolisosi kanssa. Älä taistele usealla rintamalla. Vaikka et usko tätä, niin ehdit kyllä myöhemminkin.

2. Valmistautukaa – tieto on valttia

Vauvan tulo on luonnollinen asia, mutta valmistautuminen on välttämätöntä. Tarvitset tietoa synnytyksestä, imetyksestä, palautumisesta, lapsen kehityksestä, parisuhteen hoidosta, unesta… Tieto auttaa selättämään hankaloittavat harhaluulot ja uskomukset sekä karkoittamaan turhat pelot. Joudut opettelemaan paljon uutta, se kannattaa tehdä uusimman tutkimustiedon avulla.

3. Opetelkaa puhumaan kaikesta ja kaiken aikaa

Asiat, jotka ennen lasta sujuivat huomaamatta, ovat suuren riidan aihe, kun vauva syntyy. Jos maltatte käyttää päivittäin aikaa keskusteluun ja suunnitteluun -milloin käydään kaupassa, kuka vie neuvolaan, koska pääsee jumppaan – selviätte vauva-ajasta helpommalla. Jos puoliso tietää, mikä sinua ahdistaa tai pelottaa, hän suhtautuu sinuun myötätuntoisemmin. Puhuminen auttaa, koska se jäsentää ajatuksiasi. Kun joku kuuntelee sinua keskeyttämättä ja empaattisesti, olosi helpottuu.

4. Pyydä apua

Tulet tarvitsemaan apua monelta taholta. Älä siis ajattele, että pyydät apua, jos sitten tarvitset! Tarvitset vauvavuoden aikana neuvolantätiä, ystäviä, sukulaisia, vanhempiasi, samassa veneessä olijoita, täysin tuntemattomia ihmisiä, lääkäriä, imetystukipuhelinta, tarhantätiä ja naapuria. Psykologi voi myös auttaa. Mieti kaikki mahdolliset auttavat tahot ja tee heistä lista. Se on turvanasi, kun hermo menee tai tuntuu, ettet jaksa. Vauvavuodesta ei ole tarkoituskaan selvitä yksin.

5. Opettele joustavuutta

Ehkä hankalin ominaisuus vanhemmalla on ajattelun joustamattomuus. Joudut taipumaan monelle mutkalle ja antamaan paljon anteeksi perhe-elämän myötä. Maitoa läikkyy, kakat on housuissa, uni hukassa ja puoliso reissussa. Helpotat oloasi hyväksymällä tilanteen raivoamisen sijaan. Mindfulness -tekniikat ovat kullanarvoisia.

6. Unohda boheemielämä

Vauvat voivat paremmin säännöllisessä päivärytmissä. Heidän käytöksensä on rauhallisempaa ja he itkevät vähemmän, kun päivän kulku on tiedossa. Unipulmat vähenevät ja vauva nukkuu paremmin, kun päivärytmi on säännöllinen, ja asiat toistuvat samanlaisina.

7. Ajattele pienesti

Vauva-ajasta selviämisessä auttaa, kun ajattelee pienesti: ”Minulla ei koskaan ole aikaa lukea” johtaa epätoivoon. ”Minulla on 10 minuuttia aikaa lukea joka päivä” antaa jo liikkumavaraa ja kontrollintunnetta. Et ehkä pysty hankkimaan ylennystä taaperovuosina, mutta voit opetella yhden tarkkaan valitun taidon. Ette pysty lähtemään parisuhdelomalle viikoksi, mutta voitte silloin tällöin saunoa yhdessä ja nukahtaa toistenne kainaloon.