Lähes kaikki suomalaiset vanhemmat tietävät, että fyysinen kurittaminen on väärin. Silti lapsille tulee huudettua ja välillä toimittua kovakouraisesti. Moni vanhempi kokeekin ongelmaksi sen, että lapsen kanssa menee liian usein hermo. Tulee käyttäydyttyä tavalla, joka myöhemmin kaduttaa. Miten tämän voisi estää?
”Tulee käyttäydyttyä tavalla, joka myöhemmin kaduttaa. Miten tämän voisi estää?”
Fyysinen kurittaminen on tehotonta
Vaikka huutaminen tai lyöminen voi auttaa hetkellisesti, se ei ole ratkaisu. Sinua ehkä motivoi tieto, että fyysinen kurittaminen ei ole tehokas kasvatuskeino – päinvastoin. Se lisää lasten käytöshäiriöitä, aggressiivisuutta ja uhmakkuutta. Suhde lapseesi kärsii.
Toimimme tavalla, jonka olemme oppineet, ja joka tuntuu toimivan. Usein kuristusväkivallassa ja huutamisessa onkin kyse keinottomuudesta: tuntuu, ettei ole muuta tehokasta tapaa toimia. Miten sinun lapsuudessasi toimittiin? Miten koit sen? Muutitko käytöstäsi?
Älä anna pinnan palamisen yllättää
Tilanteet tulevat yllättäen. Usein myös vanhemman oma tunteiden säätely pettää. Oma nälkä, väsymys ja stressi eivät anna meille varaa toimia joustavasti, vaan räjähdämme. Olennaista on valmistautua tilanteisiin, joissa hermo helposti menee.
Tunne heikot kohtasi. Ovatko aamut erityisen vaikeita? Entä kiiretilanteet? Tietty lapsi? Siirtymät tarhasta kotiin tai kauppareissut? Voit tehdä suunnitelman näiden tilanteiden varalle: aamuihin 15 min lisää aikaa, pieni välipala ennen tarhalle menoa, nopea mindfulness -harjoitus -mikä ikinä toimiikin sinulla.
Mitä tehdä, jos pinna alkaakin palaa?
Jos valmistautuminen pettää, voit turvautua varasuunnitelmaan. Olennaista on tunnistaa, kun hermo alkaa mennä. Tunnista, miltä se tuntuu. Kohiseeko korvissa ja sydän jyskyttää? Kädet menevät nyrkkiin? Kun tunnistat tämän, voit ottaa aikalisän. Poistu huoneesta, hengitä syvään, upota kasvot kylmään veteen. Tee mitä tahansa, mikä saa ajatuksesi hetkeksi muualle.
Selkeyttä uhmaikäiselle
Kun pysyt itse rauhallisena, ja selvitätte tilannetta yhdessä, lapsesi rauhoittuu nopeammin. Lapsesi myös tiedon siitä, miksi tietyllä tavalla ei voi toimia. Juttelette seurauksista, ja miten toivot lapsesi toimivan jatkossa. Vanhemman huutoraivareissa nämä tiedot jäävät usein antamatta lapselle. Uhmaikäinen pelkää ja hämmentyy. Kun pysyt rauhallisena, etkä rankaise lasta vihan vimmassa, pystyt myös pian tarjoamaan hänelle tilaisuuden toimia toisin. Yritetään uudestaan!