Vinkkejä arjen pyörittämiseen ja perheen hyvinvoinnin lisäämiseen koulujen ollessa suljettuna. Jutun lopussa lista maksuttomasta tuesta ja palveluista lapsiperheille.
Arjen järjestäminen
Jos taloudessa on kaksi aikuista, miettikää yhdessä, miten päivät järjestetään niin, että kaikkien tarpeet tulevat kohtuullisesti huomioitua, ja miten työt ja koulutyö kohtuullisesti hoidettua. Miettikää myös, miten pakolliset asiat, kuten kaupassakäynti, hoidetaan riskit minimoiden. Mitä voidaan jättää tekemättä?
Muodostakaa aikataulut ja raamit tekemiselle: mihin aikaan koulutyö aloitetaan, milloin pidetään tauot ja mitä tehdään milloinkin. Laittakaa lukujärjestys näkyville. Lapsia rauhoittaa, kun he tietävät, mitä on odotettavissa. Aikuisia rauhoittaa, kun he tietävät, milloin saavat keskittyä töihinsä.
Tutut asiat ja rutiinit auttavat
Ympäristömme voi tuntua nyt kaoottiselta ja arvaamattomalta. Tutut asiat tuovat ennustettavuutta, kontrollin tunnetta ja sitä kautta rauhallisuutta. Tutut ruuat, vaatteet, tavarat, arkirutiinit ja läheiset ihmiset tuovat turvallisuudentunnetta.
Laske rimaa itseltä ja muilta. Poikkeusoloissa meiltä kuluu paljon ylimääräistä henkistä energiaa, emmekä pysty suoriutumaan täydellisesti. Tärkeintä on huolehtia omasta ja perheen hyvinvoinnista. Se, onko jokainen koulutehtävä ajallaan tehty tai olenko työntekijänä täysi kymppi, ei nyt ole niin oleellista. Jos joku perheenjäsen sairastuu, rimaa voi laskea edelleen.
Koronavapaata aikaa
Huolihetkiä voi pitää vaikka kerran päivässä puolison tai ystävän kanssa, mutta jatkuva uutisissa ja huolissa vellominen ei paranna oloa, päinvastoin. Sopikaa perheessä aika, joka on rauhoitettu huolipuheelta. Joka päivä tehdään jotain rentouttavaa ja rauhoittavaa.
Me kaikki koemme ylimääräistä stressiä tilanteesta. Se voi näkyä muun muassa ärtyvyytenä tai keskittymisvaikeuksina. Liikunta ulkona luonnossa rentouttaa ja poistaa stressiä, ja sitä voi tehdä altistamatta itseään virukselle. Mikä on sinulle tärkeää?
Huomio hyvään
Mitä hyvää eristyksissä eläminen on tuonut sinulle ja perheellesi? Mistä voisitte nauttia yhdessä erityisesti nyt? Ehkä useammin yhdessä syömisestä tai kiireettömästä yhdessäolosta? Luontoretkistä perheen parissa? Toiseen tutustumisesta uudella tavalla? Koronakriisi on herättänyt monet huomaamaan, että he eivät elä arvojensa mukaisesti. Vaikka perhettä pidetään tärkeänä, sitä on helppo laiminlyödä.
Estetään lisäongelmat
Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on erityistarpeita tai vaikkapa mielenterveyden huolia, pidä huolta, että hoito jatkuu. Jos nykyinen hoitokontakti ei toimi etänä, sinun on hyvä etsiä toinen taho, joka toimii niin. Hoitamatta jättäminen tuo luultavasti lisäongelmia. Jos talousvaikeudet uhkaavat, on parempi neuvotella rohkeasti kuin piilotella laskuja. Et ole yksin ongelmasi kanssa.
Varautuminen siihen, että oma tai läheisen mieli voi kaivata lisätukea, on hyvä asia. Tallenna puhelimeesi ainakin muutaman auttajan numero, johon voit soittaa tarvittaessa. Väestöliiton Parisuhdepuhelin pienten lasten vanhemmille toimii numerossa 040 6794770 tiistaisin ja torstaisin klo 13 -15. Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin vastaa numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden, joka päivä. Väestöliitto tarjoaa paljon maksuttomia palveluita lapsiperheille: artikkeleita, videoita, kursseja, testejä ja podcasteja vanhemmuuden ja parisuhteen tueksi.