Lähes jokainen ihminen kokee elämänsä aikana äkillisen, järkyttävän tapahtuman. Tyypillisiä kriisitilanteita voivat olla itsemurha, uskottomuuden paljastuminen, vakava sairastuminen, väkivallan kokeminen, kuolemantapaus, onnettomuus tai läheltä piti -tilanne. Selviytymistä voi edistää ymmärtämällä, mitä mielessämme tapahtuu.

Järkyttävään tapahtumaan ei voi valmistautua, sillä se tapahtuu odottamatta. Tilanne on kontrolloimaton, eikä siihen voi omalla toiminnalla vaikuttaa. Tuntuu, että elämältä putoaa pohja. Tunnet joutuvasi jopa elämänkatsomukselliseen kriisiin. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, että tuntuu, ettet selviä. Pelkäät jopa, että tulet hulluksi. Joudut ottamaan käyttöön kaikki voimavarasi.

Psyykkinen sokki suojaa

Ensin ihminen menee tilanteessa psyykkiseen sokkiin. Sen tarkoituksena on suojata mieltä sellaiselta tiedolta, jota se ei pysty ottamaan vastaan. Voi olla, että et pysty tuntemaan tunteita. Sokki voi ilmetä epätodellisena, turtana tai unenomaisena olona. Sokki auttaa sinua tallentamaan muistiisi tietoa tapahtumasta. Se myös takaa toimintakykysi kriisitilanteessa.

Tyypillistä on tunne kaiken pysähtymisestä. Sitä seuraa valtava tarve saada tietoa tapahtumasta. Tapahtumaa halutaan käydä läpi yhä uudestaan ja uudestaan. Läpikäyminen auttaa vähitellen käsittämään tapahtuman, ja lopulta hyväksymään sen.

Mitä todella on tapahtunut

Reaktiovaiheessa ihminen ymmärtää, mitä on tapahtunut. Hän alkaa pohtia sen merkitystä itselleen. Tämä voi tuntua musertavalta. Voimakkaat tunteet vaihtelevat laidasta laitaan. Sisäinen taistelu on armoton: en haluaisi hyväksyä tapahtunutta, mutta minun on pakko.

Monilla esiintyy voimakkaitakin fyysisiä oireita, kuten vapinaa, pahoinvointia, univaikeuksia tai sydänvaivoja. Et kuitenkaan ole tulossa hulluksi. Hallinnantunnetta voidaan lisätä pala palalta. Mietitään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mitä nyt pitää tehdä. Miten selviydytään tästä hetkestä seuraavaan. On tärkeä ymmärtää, mitä itsessä tapahtuu kriisitilanteessa ja miksi.

Usein itsesyytökset ja syyllisyydentunto piinaavat jälkeenpäin. Reaktiovaiheessa jossitellaan usein loputtomiin ja etsitään syyllisiä. Tämä johtuu siitä, että on hyvin vaikea hyväksyä sitä, mitä on tapahtunut. Joskus nämä tunteet johtavat pitkittyneisiin riitoihin ja jopa oikeuskäsittelyihin asti. Ammattilainen auttaa kääntämään jossittelun ja syyllisten etsinnän rakentavampaan ajatteluun.

Surusta sopeutumiseen

Käsittelyvaiheessa luovutaan entisestä ja aletaan työstää surua menetyksestä. Omat pelot ja traumat nostavat usein päätään. Monesti ihmissuhteet ovat koetuksella, koska halutaan vetäytyä ja olo on ärtyisä. Muisti ja keskittyminen voivat olla koetuksella pitkäänkin, ja se voi huolestuttaa. Pikkuhiljaa aletaan miettiä, miten elämä järjestyy tästä eteenpäin. Se on merkki toipumisesta.

Milloin hakea apua?

Jos mieleesi tunkeutuu häiritseviä muistoja, näet painajaisia tai pelkäät jatkuvasti, että asia tapahtuu uudelleen, voit hyötyä ammattiavusta. Ehkä välttelet sinnikkäästi paikkoja, henkilöitä, tilanteita tai ajatuksia, jotka tuovat kokemuksen mieleesi. Välttely ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu. Se rajoittaa elämääsi. Unettomuus, säikähtely, voimakkaat pelot, keskittymisvaikeudet, ärsyyntyminen ja räjähdysherkkyys voivat myös kertoa siitä, että kriisi on käsittelemättä.

Kriisin onnistunut käsittely

Jos saat järkyttävän kokemuksen käsittelyyn ammattiapua, on todennäköisempää, että se ei jää vaivaamaan sinua. Tapahtumasta tulee osa sinua ja kokemusmaailmaasi. Voit ajatella sitä, tai olla ajattelematta. Tapahtuma ei enää aiheuta sinussa voimakkaita tunnereaktioita. Sinun ei tarvitse vältellä sen ajattelemista, eikä torjua sitä. Tapahtuma ei tunge väkisin mieleesi.

Maailmankuvasi ja elämänarvosi voivat muuttua kriisin seurauksena. Parhaassa tapauksessa kasvat ja kypsyt ihmisenä, ja arvomaailmasi kirkastuu. Kriisistä voi seurata myös jotain hyvää!

Voit lukea lisää aiheesta: Saari, Salli (2008). Kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kriisit ja niistä selviytyminen. Otava.