Parisuhteen päättyminen tai avioero on vanhemmille raskas prosessi. Arki muuttuu, lapset on hoidettava yksin, talous- ja raha-asiat painavat, ahdistus ja suru ovat suuria. Lapsen näkökulman huomioiminen on kuitenkin tärkeää.
Eron käsittely
Perheen hajoaminen on monille elämänkriisi, josta täysin toipuminen voi helposti viedä vuosia. Voi tuntua mahdottomalta jaksaa huomioida lasta erityisesti, vaikka hän kaipaa juuri sitä. Lapsi on surullinen ja koettaa sopeutua, kuten sinäkin. Pienten lasten kyky ymmärtää asioita on rajallisempi kuin aikuisten.
Lapsi ei useinkaan halua hyväksyä avioeroa. Hän elättelee toiveita vanhempien yhteenpaluusta. Joskus vanhempien tilanne onkin epävarma. Pahimmillaan eropäätöstä jahkaillaan, ja on-off -tilanne haittaa kaikkien perheenjäsenten sopeutumista. Lasten kannalta selkeys on parasta: joko vanhemmat ovat yhdessä vai eivät ole.
Lapsi voivat oireilla nukkumisvaikeuksin, taantumalla pienemmäksi kuin onkaan tai olemalla tavallista ärtyisämpi. Lapsella voi olla erilaisia pelkoja. Fyysiset oireet ovat melko tavallisia. Lapsi voi käyttäytyä aggressiivisesti koulussa tai päiväkodissa. Korostetun reipas ja pärjäävä lapsi voi tuntua vanhemmasta helpottavalta, mutta ylireippauden takana voi olla ahdistunut ja onneton lapsi.
Auta lastasi ymmärtämään ja hyväksymään ero
Voi tuntua houkuttelevalta olla puhumatta lapselle avioerosta – on vaikea löytää sanoja, lapsi ei voi ymmärtää aikuisten asioita ja kertominen herättää omat, kipeät tunteet sekä joukon kiperiä jatkokysymyksiä. Kuitenkin on parasta kertoa lapselle erosta rehellisesti ja viivyttelemättä. Parasta on, jos voitte kertoa lapselle yhdessä. Korostakaa, että ero oli aikuisten välinen päätös, eikä se johdu lapsesta.
Lapsen on tärkeä kuulla teiltä molemmilta, että suhde molempiin vanhempiin jatkuu. Nyt jos koskaan on tärkeää kertoa lapsellesi, miten paljon välität hänestä ja rakastat häntä. Anna lapsen tunteille tilaa ja aikaa ja rohkaise häntä kertomaan niistä, se auttaa häntä sopeutumaan tilanteeseen.
Lapsi rakastaa edelleen molempia vanhempiaan. Jos hän saa ilmaista tätä rakkautta vapaasti, hän todennäköisesti voi hyvin eron jälkeenkin. Parasta, mitä voitte lapsen hyvinvoinnin eteen tehdä, onkin puhua toisistanne edelleen arvostavasti.
Lasta kiinnostavat käytännön asiat ja arkirutiinit. Missä ja miten hän asuu, milloin ollaan toisessa kodissa, mitä tavaroita hän saa mukaansa, asuuko lähellä kavereita, saako hän tavata isovanhempia kuten ennenkin. Tutut rutiinit tuovat turvaa lapselle.
Parisuhde loppuu -vanhemmuus jatkuu
Monen avioeron taustalla on puhumattomuutta ja riitoja. Valitettavasti eroaminen ei poista tätä ongelmaa, päinvastoin. Teidän on edelleen sovittava lapsen asioista ja kasvatettava häntä yhdessä. Kommunikointitaidot ovat yhtä tärkeitä eron jälkeen kuin parisuhteessakin. Myöhemmin, kun mukana ovat molempien uudet puolisot, tarvitaan vielä uudenlaisia ihmissuhdetaitoja.
Joskus vanhemmuus toden teolla alkaa vasta erotessa. Osa vanhemmista hoitavaa lastaan arjessa melko vähän. Puoliso on huolehtinut lapsesta pääosin, ja itse olet keskittynyt elannon hankkimiseen. Tällöin vanhempi on täysin uuden tilanteen edessä, jos erossa on päätetty yhteishuoltajuudesta. On hoidettava neuvolat, päiväkotiasiat, hammaslääkärit, hankittava vaatteita, kuljetettava lasta ja pyöritettävä arkea. Ja tutustuttava lapseen aivan uudella tavalla, ajan kanssa.
Uusi tilanne sujuu helpommin, jos sovitte pelisäännöistä yhdessä. Roolinne vanhempana muuttuu eron jälkeen, ja lapsen tarpeet muuttuvat. Joustavuus lisää lapsen luottamusta siihen, että hänestä huolehditaan joka tilanteessa.
Mistä apua?
Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta löydät tietoa vanhempien erosta ja elämästä vanhempien eron jälkeen. Yhteisen Vanhemmuussuunnitelman teko auttaa eroavia konkretisoimaan, mistä kaikesta täytyy yhdessä sopia, ja millaista eron jälkeinen lapsen huoltajuus on. THL:n sivuilla on kattava tietopaketti liittyen lapsen huoltoon, tapaamiseen ja asumiseen. Helinä Häkkänen-Nyholmin blogista saat lakimiehen ja psykologin vinkit hyvään avioeroon.